Friday, July 20, 2018

RESEPI KETAM SOS BAWANG PUTIH



*RESEPI KETAM SOS BAWANG PUTIH*​

Bahan-bahan

Ketam 6 ekor
Bawang besar 2 biji
Cabai besar 2 biji
Telur 2 biji
Sos bawang putih sebotol
Daun limau purut
Serai 2 batang
Garam (secukup rasa)
Gula(secukup rasa)
Santan kelapa
Cara-cara

Rebus ketam sehingga keluar airnya.

Kemudian asingkan ketam dan ambil air ketam yang telah direbus tadi.

Masak air tersebut kedalam periuk, dan masukkan santan,sos bawang putih, bawang besar yang telah dihiris bulat, serai, daun lumau purut (tunggu sehingga agak mendidih).

Kemudian masukkan ketam ke dalam periuk yang telah mendidih tadi, masukkan garam, gula secukup rasa (biarkan selama 2 minit).

Masukkan telur ayam dan biarkan selama 10 saat dan kacau.

No comments:

Post a Comment