Friday, July 20, 2018

RESEPI ACAR REBUNG

​*RESEPI ACAR REBUNG*​


Bahan-bahan utama

1kg Rebung
bawang merah(dipotong)
Bawang putih(dipotong)
Cili kering(dikisar)/4 sudu serbuk cili adabi
50sen kacang tanah(digoreng)
2 sudu cuka
1 cawan minyak masak
Bunga cengkih
Bunga lawang
Kulit kayu manis
1 inci halia
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan tambahan(optional)
Biji sawi
Biji lenga
Buah pala
Buah prun
Halwa pala
Halwa kundur
Kismis
Lobak masin
Kurma

Cara-cara:

Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang merah dan bawang putih serta halia sehingga naik baunya.
Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis dan kacau.
Masukkan pula cili kering yang telah dikisar dan kacau hingga sebati. Setelah cili kering naik baunya, masukkan pula cuka dan biarkan seketika.
Selepas itu, masukkan rebung, kacau dan biarkan sehingga mendidih.
Apabila telah mendidih, masukkan gula dan garam serta bahan-bahan tambahan. Kemudian kacau sehingga sebati.
Masak api perlahan dan biarkan seketika sehingga kuah acar rebung pekat.
Angkat setelah masak dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment