Friday, July 20, 2018

RESEPI KETAM GORENG TEPUNG



*RESEPI KETAM GORENG TEPUNG*​

BAHAN-BAHAN:
2 ekor ketam | dibelah dua dan dibersihkan
1 biji telur
2 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh kapur makan
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng


CARA MEMASAK:

1.  Satukan tepung beras, tepung gandum, kapur makan dan telur. Gaul rata.
2.  Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul adunan sebati. Pastikan adunan tidak terlalu pekat ataupun cair.
3.  Panaskan minyak dan ketepikan.
4.  Kemudian celupkan ketam yang tekah dibersihkan ke dalam adunan tersebut. Sebatikan.
5.  Masukkan ketam yang dicelup tadi ke dalam minyak yang telah pun panas dan goreng sehingga kekuningan. Balikbalikkan.
6.  Angkat, toskan dan sedia dihidangkan bersama aneka sos menyelerakan.

No comments:

Post a Comment