Friday, July 20, 2018
RESEPI KETAM MASAK PEDAS
*RESEPI KETAM MASAK PEDAS*
Bahan-bahannya adalah seperti:
๐Ketam
๐1 Batang Serai
๐Daun limau purut 10 keping
๐Daun ketumbar segenggam
๐Cili api
๐Bawang merah
๐Bawang putih
๐Halia
๐Asam keping 1 (besar)
๐Serbuk kari 2 sudu
๐Cili giling 3 sudu
๐Paste cili thai 2 sudu
๐Gula & garam sedikit
Cara memasak adalah seperti:
๐1. Bersihkan ketam, rebus dahulu, buang apa yang tak patut dan potong.
๐2. Air rebusan ketam jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti.
๐3. Dalam periuk/kuali, panaskan minyak, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, serai hingga naik bau.
๐4. Masukkan cili giling dan kari yang dah dibancuh sehingga pecah minyak, kemudian masukkan paste cili thai.
๐5. Apabila sudah pecah minyak masukkan air rebusan ketam tadi.
๐6. Kacau sehingga rata, masukkan asam keping, gula dan garam.
๐7. Akhir sekali masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut.
๐8. Apabila sudah mendidih, tutup api dan tutup periuk, biar bau dan rasa masakan tadi bersatu.
๐9. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment