*RESEPI KETAM TIGA RASA*
Bahan-bahan:
π5 ekor ketam ~ dipotong 2 dan dibersihkan
πSedikit kunyit serbuk
πSedikit garam
π4 sb lada kering yang telah dimesin
π3 bj bawang putih ~ cincang halus
π4 tangkai cili padi ~ dihiris
π1 bj bawang besar ~ didadu
π1 tangkai lada merah ~ dihiris
π3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
π1 batang serai ~ dihiris halus
π1 bj buah tomato ~ didadu
π2 sb sos cili
π2 sb sos tiram
πGaram dan gula secukupnya
Caranya:
π1. Ketam diperap dgn serbuk kunyit dan garam. Goreng dan ketepikan.
π2. Tumis bawang putih dan serai hingga wangi dan keperangan.
π3. Masukkan lada yg dimesin, daun limau dan tumis hingga garing.
π4. Masukkan bahan lain dan jika terlalu pekat, tambah sedikit air.
π5. Dah mendidih dan rasa dah ok, padamkan api. Jirus sos atas ketam yg digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment