Friday, July 20, 2018
RESEPI AYAM MASAK KURMA
*RESEPI AYAM MASAK KURMA*
Bahan A (untuk menumis)
2 sudu besar minyak sapi
½ inci kulit kayu manis | 1 bunga lawang | 2 bunga cengkih |2 buah pelaga
Bahan B
1 labu bawang besar - di mayang
1 tangkai daun kari
1 biji tomato - di potong empat
Bahan Kisar : 4 ulas bawang putih + 4cm halia = jadikan pes
Bahan C
½ ekor ayam - dipotong
1 paket serbuk kurma Baba's - 25gm
Garam secukup rasa
2 cawan air
2 biji kentang - dipotong empat
½ cawan santan pekat
Cara Memasak :
1. Tumiskan bahan A dalam minyak sapi hingga wangi dan masukkan semua bahan B. Kacau dalam 5 minit.
2. Masukkan pula ayam,serbuk kurma Baba's, garam dan sedikit air. Kacau lagi hingga sebati (kira-kira 5 minit)
3. Tambahkan kentang dan air selebihnya, tutup periuk dan biarkan masak selama lebih kurang 15minit.
4. Setelah kuah mendidih dan ayam serta kentang empuk, masukkan santan kedalam periuk dan renihkan selama lebih kurang 2 minit. Perasakan dengan garam dan bolehlah dihidangkan.
*AYAM BAKAR BEREMPAH*
Resipi asal : Chef Hanieliza
Bahan
1/2 ekor ayam
2 sudu besar rempah kari (Saya guna rempah kari daging Baba's )
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
garam secukup rasa
Bahan dikisar halus
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara Membuat :
1. Bersihkan ayam dan basuh. Tuskan sehingga kering.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.
3. Perapkan selama 2 jam atau lebih.
4. Gunakan pemanggang jaib atau kuali non-stik bakar ayam selama 20 minit sambil balikkan sekali sekala.
5. Hidangkan dengan sos lada hitam atau sos cili.
Tips :
Boleh bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 20 hingga 30 minit. Susunkan ayam atas jaring untuk dapatkan garing kedua-dua belah bahagian (tidak perlu pusingkan ayam).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment