Friday, July 20, 2018
MASAK TEMPOYAK PUCUK UBI CAMPUR PETAI
Masak tempoyak pucuk ubi campur petai
Tempoyak buat sendiri
Baru puashati
Ada tak peminat lauk ni? 😋😋 *Masak Tempoyak Pucuk Ubi Petai.*
Bahan2:
Seikat pucuk ubi celur dulu
Petai 6 papan
Serai 3 batang
Daun kunyit 3 helai.
(Hiris halus semua bahan kecuali petai)
Cili padi 15 biji (boleh tambah jika suka lebih pedas)
Kunyit hidup 2 inci
Sekotak santan Kara.
Tempoyak 4 sudu besar
Asam keping 1
Garam & perisa/gula
Cara memasak:
Blend cili padi & kunyit hidup.
Masukkan dalam kuali.
Masukkan santan dan kacau. Api perlahan ya.
Bila santan dan bahan blend dah sebati masukkan bahan hirisan.
Masukkan tempoyak.
Gaul rata.
Masukkan asam keping.
Boleh buka api sederhana dan masak hingga semua bahan layu ya.
Nak sedap lagi masukkan udang sikit.
Akhir sekali masukkan garam dan perisa. Sesuaikan rasa.
Selamat mencuba ya!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment