Friday, July 20, 2018

RESEPI SHELLOUT (MAKANAN LAUT)


​*Resepi Shellout*​

Bahan2 mentah...siput xdak 😰
Celurkan seafood dan tapis..


Bahan tumisan

πŸ“Œkicap utk hasilkan warna gelap masakan..
πŸ“Œ*cili kisar ( lebihkan klu nak pedas )
πŸ“Œ*rempah kari daging
Kurang dari 1 sudu ok..klau lebih nanti rasa kari pulak


Bahan tumisan..kicap utk hasilkan warna gelap masakan..
*cili kisar ( lebihkan klu nak pedas )
*rempah kari daging
Kurang dari 1 sudu ok..klau lebih nanti rasa kari pulak


Masukkan seafood dan kacau sebati...( api besar ..fungsi utk elakkan air dari seafood keluar - pastikan jgn smpai hangit lak ) ..bila nmpak seafood dh hmpir msak..sederhanakan api. kacau himgga masak....perasakan dgn garam kicap dan gula..masukkan sayuran..


~Akhirnya siap untuk dihidangkan.πŸ€—

No comments:

Post a Comment