Friday, July 20, 2018
RESEPI SHELLOUT (MAKANAN LAUT)
*Resepi Shellout*
Bahan2 mentah...siput xdak π°
Celurkan seafood dan tapis..
Bahan tumisan
πkicap utk hasilkan warna gelap masakan..
π*cili kisar ( lebihkan klu nak pedas )
π*rempah kari daging
Kurang dari 1 sudu ok..klau lebih nanti rasa kari pulak
Bahan tumisan..kicap utk hasilkan warna gelap masakan..
*cili kisar ( lebihkan klu nak pedas )
*rempah kari daging
Kurang dari 1 sudu ok..klau lebih nanti rasa kari pulak
Masukkan seafood dan kacau sebati...( api besar ..fungsi utk elakkan air dari seafood keluar - pastikan jgn smpai hangit lak ) ..bila nmpak seafood dh hmpir msak..sederhanakan api. kacau himgga masak....perasakan dgn garam kicap dan gula..masukkan sayuran..
~Akhirnya siap untuk dihidangkan.π€
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment