Wednesday, July 22, 2020

Solok PeriaπŸ˜„πŸ˜„πŸ˜˜πŸ˜˜


Solok PeriaπŸ˜„πŸ˜„πŸ˜˜πŸ˜˜

Bahan:

2 biji buah peria yang sedang
1/3 biji kelapa ditumbuk
1-2 cawan santan separa pekat
2 ekor ikan rebus siang buang tulang...ditumbuk
3-4 biji Bawang merah ditumbuk
1/2 sudu kecil lada hitam ditumbuk
sedikit halia ditumbuk
2-3 helai daun pandan
Gula dan garam

Cara

● Buah peria dipotong beberapa bahagian...seperti gambar. Buang isi kat tengah.
● Rendamkan potongan peria dgn air garam dlm 15 minit utk buang pahitnya. Ketepikan.
● Gaul kelapa, ikan rebus, bawang merah, lada hitam dan halia bersama gula dan garam secukup rasa hingga rata.
● Sumbat kelapa yang sudah digaul kedalam potongan peria.
● Lapik periuk dengan daun pandan & susun solok lada yang telah ada inti diatasnya. Tutup dengan daun pandan
● Dalam periuk, masukkan santan biar paras separuh dengan solok lada
●Masak dengan api perlahan hingga santan kering/solok lada kelihatan masak
Siap.

No comments:

Post a Comment