Wednesday, July 22, 2020

Resepi Sambal Tomeh Bilis ✌️


Resepi
Sambal Tomeh Bilis
Bahan
2 cawan ikan bilis goreng.

Tumis dulu
Bahan kisar dgn 1 cawan air.
5 biji bawang besar
5-6 ulas bawang putih
1 ruas jari halia
1 ruas jari belacan
3 ketoi pati ikan bilis
1/2 cawan ikan bilis

Kemudian masukkan
2 cawan cili kering kisar-yg ni guna cili kering siap kisar.
Guna cili kering besar dan gemok campo yg kerinting panjang tak pedas sgt

Masak lagi 30 minit lamanya dgn api perlahan.
Setelah itu masukkan
1/2 cawan brown sugar bole juga guna gula melaka.

1/2 cawan air asam jawa dari setengah genggam asam jawa

Masa ni buka api kuat, masukkan bilis
Masak smpi mendidih.
Tambah sikit saja santan jika suka,tak letak pun
Suka pekat likat kuahnya atau cair berkuah sedikit terpulang ya..
Tutup api.

'Kami suka masak sambal agak lama supaya cili bertukar warna menjadi lebih gelap,masak elok n tahan lama n kurang pedas rasanya..
Buat banyak n frozenkan.
Bila nak makan senang.

Cuma panaskan kembali n tambah sedikit air n bawang besar dihiris. Tak masukkan bawang hiris, tahan lama- 'sentiasa tutup kuali atau periuk  supaya tak merecik.

#Alhamdulillah
#Sharing_for_cooking

No comments:

Post a Comment