Friday, April 10, 2020

💓 11 RESEPI TOPPING COKLAT 💓



💓 11 RESEPI TOPPING COKLAT 💓

👉 TOPPING COKLAT PERTAMA 👈

2 sb marjerin
3 sb susu cair / air panas
1/2 cawan serbuk koko
4 sb susu pekat

masak secara double boiler . biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk .

👉 TOPPING COKLAT KEDUA 👈

150g coklat masakan
35g susu cair
1 sk mentega

masak secara doubled boiler . biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk .

👉 TOPPING COKLAT KETIGA 👈

1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sb minyak masak

masak kesemua bahan atas api perlahan . biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk .

👉 TOPPING COKLAT KEEMPAT 👈

250g coklat masakan
1 sb marjerin / mentega
130ml double cream / whipping cream
gula halus secukup rasa (optional)

cairkan coklat secara double boiler .
alihkan dari api , kemudian masukkan bahan bahan lain . kacau sebati dan curahkan ke atas kek .

👉 TOPPING COKLAT KELIMA 👈

1/2 bar coklat masakan
2 sb mentega
1/2 sb gula halus
sedikit esen vanilla

masak secara double boiler . biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek .

👉 TOPPING COKLAT KEENAM 👈

200g coklat masakan
2 sb susu pekat
6 sb air panas

masak secara double boiler . biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk .

👉 TOPPING COKLAT KETUJUH 👈

450g coklat - potong kecil
300g whipping cream / heavy cream / thick cream

masukkan ke dalam periuk kecil dan masak sehingga coklat cair . sejukkan sedikit sebelum dituang ke atas kek .


👉 TOPPING COKLAT KELAPAN 👈

200g susu sejat
600g coklat masakan
1 sb madu / mentega

masukkan ke dalam periuk kecil dan masak sehingga coklat cair . sejukkan sedikit sebelum dituang ke atas kek .

👉 TOPPING COKLAT KESEMBILAN 👈
300g coklat masakan
200g UHT whipping cream
1 sb mentega

panaskan krim hingga mendidih sedikit dan matikan api . masukkan coklat dan kacau sehingga coklat cair dan sebati . masukkan mentega dan sebatikan .

👉 TOPPING COKLAT KESEPULUH 👈

1 sb gelatin
150g coklat bar compound
1 biji kuning telur
2 biji putih telur
2 sb gula kastor
200g whipping cream
2 sb mentega

larutkan gelatin dengan sedikit air panas . cairkam coklat bar guna kaedah doubled boiler . masukkan 1 biji kuning telur yang dah dipukul , 2 sb mentega dan gelatin . gaul sebati, ketepikan . pukul 2 biji putih telur dan 2 sb gula kastor sehingga bertanduk . campur dalam adunan coklat guna kaedah kaup balik . pukul 200g whipping cream dan masukkan dalam adunan coklat . simpan dalam peti ais selama 2 jam sebelum digunakan .

👉 TOPPING COKLAT KESEBELAS 👈

1/2 ketul mentega
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat

masak secara double boiler hingga sebati . siap untuk digunakan .

#just_say_Alhamdulillah

No comments:

Post a Comment