Friday, April 10, 2020
💓 11 RESEPI TOPPING COKLAT 💓
💓 11 RESEPI TOPPING COKLAT 💓
👉 TOPPING COKLAT PERTAMA 👈
2 sb marjerin
3 sb susu cair / air panas
1/2 cawan serbuk koko
4 sb susu pekat
masak secara double boiler . biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk .
👉 TOPPING COKLAT KEDUA 👈
150g coklat masakan
35g susu cair
1 sk mentega
masak secara doubled boiler . biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk .
👉 TOPPING COKLAT KETIGA 👈
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sb minyak masak
masak kesemua bahan atas api perlahan . biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk .
👉 TOPPING COKLAT KEEMPAT 👈
250g coklat masakan
1 sb marjerin / mentega
130ml double cream / whipping cream
gula halus secukup rasa (optional)
cairkan coklat secara double boiler .
alihkan dari api , kemudian masukkan bahan bahan lain . kacau sebati dan curahkan ke atas kek .
👉 TOPPING COKLAT KELIMA 👈
1/2 bar coklat masakan
2 sb mentega
1/2 sb gula halus
sedikit esen vanilla
masak secara double boiler . biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek .
👉 TOPPING COKLAT KEENAM 👈
200g coklat masakan
2 sb susu pekat
6 sb air panas
masak secara double boiler . biarkan sebentar dan curahkan ke atas kek yang telah sejuk .
👉 TOPPING COKLAT KETUJUH 👈
450g coklat - potong kecil
300g whipping cream / heavy cream / thick cream
masukkan ke dalam periuk kecil dan masak sehingga coklat cair . sejukkan sedikit sebelum dituang ke atas kek .
👉 TOPPING COKLAT KELAPAN 👈
200g susu sejat
600g coklat masakan
1 sb madu / mentega
masukkan ke dalam periuk kecil dan masak sehingga coklat cair . sejukkan sedikit sebelum dituang ke atas kek .
👉 TOPPING COKLAT KESEMBILAN 👈
300g coklat masakan
200g UHT whipping cream
1 sb mentega
panaskan krim hingga mendidih sedikit dan matikan api . masukkan coklat dan kacau sehingga coklat cair dan sebati . masukkan mentega dan sebatikan .
👉 TOPPING COKLAT KESEPULUH 👈
1 sb gelatin
150g coklat bar compound
1 biji kuning telur
2 biji putih telur
2 sb gula kastor
200g whipping cream
2 sb mentega
larutkan gelatin dengan sedikit air panas . cairkam coklat bar guna kaedah doubled boiler . masukkan 1 biji kuning telur yang dah dipukul , 2 sb mentega dan gelatin . gaul sebati, ketepikan . pukul 2 biji putih telur dan 2 sb gula kastor sehingga bertanduk . campur dalam adunan coklat guna kaedah kaup balik . pukul 200g whipping cream dan masukkan dalam adunan coklat . simpan dalam peti ais selama 2 jam sebelum digunakan .
👉 TOPPING COKLAT KESEBELAS 👈
1/2 ketul mentega
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
masak secara double boiler hingga sebati . siap untuk digunakan .
#just_say_Alhamdulillah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment