Friday, July 20, 2018

RESEPI SAMBAL TUMIS KETAM



*RESEPI SAMBAL TUMIS KETAM*​

1kg ketam bunga
5 senduk cili kisar
3 ulas bawang merah kecil dimayang nipis2
2 biji bawang besar - kisar @tumbuk
1 ulas bawang putih - kisar@tumbuk
2 sudu kecil belacan- kisar@tumbuk
Air asam jawa
Gula
Garam

Cara2:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah kecil sehingga kekuningan dan masukkan bahan-bahan kisar dan cili blend...tumis sehingga cili benar benar garing dan masak...
Setelah garing, masukkan sedikit gula...Kacau rata dan masukkan air asam jawa serta garam...
Masukkan ketam.. Sesuaikan rasa dan kepekatan... Kacau sehingga kulit ketam bertukar kemerahan..menandakan ketam tu dah masak...Angkat dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment