Friday, July 20, 2018

RESEPI AYAM MASAK MADU KURMA


​*RESEPI AYAM MASAK MADU KURMA*​

BAHAN-BAHAN:

πŸ“1 ekor ayam
πŸ“15 biji buah kurma
πŸ“1 biji bawang besar - dipotong membulat
πŸ“2 batang serai - dititik
πŸ“3 sudu besar cili kering yg dikisar
πŸ“6 sudu besar sos tomato - blh tambah
πŸ“6 sudu besar sos cili - boleh tambah
πŸ“2 sudu besar madu - boleh tambah
πŸ“Air secukupnya
πŸ“Garam dan gula secukup rasa
πŸ“Daun sup/bawang yang telah diracik halus

BAHAN-BAHAN DIKISAR:

πŸ“5 biji bawang merah
πŸ“3 biji ulas bawang putih yang besar
πŸ“1 1/2 inci halia

*Boleh ditambah lagi bahan-bahan mengikut citarasa sendiri .

CARA MEMASAK :

-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Buah kurma dibuang biji dan dibelah 2 . Potong bawang besar nipis -nipis .

-Ayam dibersihkan kemudian dipotong menjadi 12 bahagian kecil dan digaul dengan garam serta kunyit . Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak dan agak garing .
-Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar , cili kisar , bawang besar serta serai . Kacau semua bahan dan biarkan sampai sambal masak kemudian masukkan sos cili , sos tomato dan kacau lagi .

Masukkan buah kurma , air secukupnya , buah tomato dan madu secukupnya . Kacau semua bahan sehingga kuah menjadi mendidih dan buah kurma menjadi agak lembik . Masukkan semua ayam goreng serta garam secukupnya , rasa kuah jika kurang manis boleh la ditambah sedikit gula .

Gaulkan semua bahan-bahan dan taburkan daun sup/bawang yang telah diracik kecil . Terus kacau dan boleh la dimatikan api dapur.

No comments:

Post a Comment