Friday, July 20, 2018

RESEPI AGAR - AGAR LAICI KANG


*RESEPI AGAR-AGAR LAICI KANG*

Bahan-bahan

(A)
🍓1300 ml air putih
🍓50g gula batu putih/ perang - agak-agak ye
🍓1/2 cawan longan kering
🍓10 biji kurma merah/ red dates
🍓10-15 ketul manisan buah kundur
🍓1 helai daun pandan - simpul

(B)
🍓Jus buah longan
🍓1 sdm rata serbuk agar-agar

(C)
🍓Biji selasih secukupnya - rendam kembang
🍓2-3 biji kembang semangkuk - rendam
🍓1 tin buah longan - asingkan jus dan buahnya
🍓1/2 biji oren - ambil isi dan potong kecil

Cara

1) Rebus bahan A sehingga gula hancur dalam 10-15 minit menggunakan api sederhana untuk mendapat rasa buahannya.

2) Kemudian tapis rebusan buah tadi biarkan suam seketika.

3) Masukan bahan C, jus longan kedalam air rebusan buah yang telah di tapis tadi dan rasa kemanisan dan kalau kurang manis tambah lagi gula batu dan masukan serbuk agar-agar.

4) Masak lagi sehingga mendidih dan tutup api.

5) Sedia kan acuan terpulang nak guna acuan apa. Ambil 3-4 cawan agar dan tuang kedalam acuan. Susun buah longan, tabur biji selasih dan biarkan suam dan mengeras sedikit. Jangan terlalu keras nanti ianya tidak melekat dan terbuka bila di potong.

6) Bila dan mengeras sedikit, carik permukaan dengan garpu dan ambil lagi 2-3 cawan agar-agar panas dan tuang perlahan-lahan pada lapis pertama tadi. Tabur kembang semangkuk dan buah oren. Biarkan mengeras seketika dan ulang proses yang sama dan akhir sekali masuk red dates dan manisan kundur kalau suka.

7) Biarkan sejuk suhu bilik dan bolehlah di masukan kedalam peti sejuk dan sejuk sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment