Friday, July 20, 2018

GULAI LEMAK UDANG PUCUK PAKU

Ada yg suka tak..🙋🙋.. *Gulai Lemak Udang Pucuk Ubi* 😊
#masakankampung
#sedap

Gulai Lemak Udang Pucuk Paku


Bahan

2 ikat pucuk ubi (pucuk ubi jenis jejari panjang)
15-20 ekor udang sederhana besar (akak buang kulit)
5 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
5-6 biji cili padi merah*
2 inci kunyit hidup*
1 batang serai..ketuk
1 kotak santan 200ml..tambah 1 1/2 cawan air/lebih
1 keping asam gelugur
1/2 kiub pati ikan bilis
Gula & Garam

Cara² buat:

1) Panaskan air dalam periuk..celurkan sekejap pucuk ubi yang dipotong..tapiskan..toskan air

2) Blender bahan bartanda* jangan hancur sangat (nak tumbuk pun boleh)

3) Tuang bahan blender dalam periuk..serai..kemudian santan..gaul rata

4) Masak atas api sederhana..masukkan asam keping..kacau²..kemudian masukkan pucuk ubi yang dicelur tadi..gaul² bagi serata

5) Sentiasa kacau² (tak bagi pecah santan).. Perasakan dengan gula..garam dan kiub ikan bilis..pastikan sebelum masuk udang..keluarkan/buang dulu asam keping tadi

6) Masukkan udang..kacau² sebentar..tutup api (udang jangan masak lama sangat..nanti keras).. Sedia untuk dihidang ☺

No comments:

Post a Comment